Dag 25 - Konsert!

Av en slump gick jag förbi den här affischen för en vecka sen, man blev ju klart sugen att gå!
Konserten var i vackra Firth Court, en gammal slottsbyggnad som används av universitetet. En trappa upp ligger Firth Hall, där alla möjliga föreställningar ges.
Konserten var jättebra, härliga arrangemang utfört av 50-60 musiker med olika instrument. Pampigt! Jag kollade mest på de fyra snubbarna längst bak som bytte instrument ständigt, bland annat en massa olika trummor, xylofoner, triangel och tamburin.
Gillade medleyt från Lejonkungen och Fantomen på Operan bäst :P

Glasögon!

Nu har äntligen mina glasögon anlänt på posten. Hade hunnit glömma hur de jag valde såg ut och fruktade det absolut värsta. Nu när jag har de här tycker jag inte att de är så farliga. Jag ser okej ut. Lite smartare, vilket är bra eftersom jag ska bli lärare.
Jag måste vänja mig lite, världen gungar smått och de åker ner ständigt. Och kan någon med glasögon berätta hur man håller dem rena?! Jag har bara haft dem en timme, men de är redan flottiga!
Det kommer nog gå bra att ha dem, skillnaden i skarphet är sjukt stor, fattar inte varför jag är så lat och inte bara skaffat glasögon för hundra år sen. Om det hjälpter mot min migrän och att jag jämt går runt och kisar (och således har fått en rynka mellan ögonbrynen) återstår att se. (höh, se, höh)
Nu ska jag iväg på Musikalkavalkad! Skoj!!

Moi, dramatic? Whatever do you mean?


Angående läxor!

Såatte, det här är mina läxor tills på måndag:
Se de filmerna och tippa vilka filmer som kommer vinna Oscar i de 8 största kategorierna. Kanske världens bästa läxa? (veckan innan var läxan att se på "Four Weddings and a Funeral" och "Notting Hill", inte tokig heller).
 
På ämnet läxor så fick vi en läxa på Teknologi-kursen (som jag kallar den, egentligen heter den "Learning English through Technology") att skapa en Prezi-presentation. Prezi, som jag aldrig hört talas om tidigare, är alltså ett program, likt Powerpoint, som skapar presentationer. Jag bildade grupp med de trevliga töserna Bea (från Spanien) och Mégane (från Frankrike). Vi träffades dagen efter och gjorde presentationen i en sittning, spelade in ljud och allt. Jag som hatar grupparbete måste säga att det var väldigt behagligt. :) Nedan kan ni se vår presentation om "Portmanteau words", ord som skapats genom att sätta ihop två ord, ex. Brunch (Breakfast + Lunch) eller Fannicklas! (Fanny + Nicklas). (ni kanske vill hålla för öronen sista sekunen, då vi alla tre i kör skriker "BYYYE!!!!!")
 Jag tror att ni kan höra när det är jag som talar, jag kommer vilja gnaga av mig armen idag på lektionen när vi ska lyssna på den inför alla, pinigt! ^^ Jag var den enda som gillade programmet dock, tyckte att det var väldigt lätt att jobba med! (mallen valde vi av de färdiga)
 
Nästa läx"problem" är att det är min tur att skriva något till Workshoppen till "Writing Fiction". Hittills har vi alltid fått ett tema vi ska skriva efter, "skapa en karaktär", "börja en berättelse på det här sättet", "beskriv den här personen" etc, och jag blir alltid jättestolt över det jag skriver och blir sjukt besviken när vi inte får läsa upp det på lektionen, men nu ska jag bara skriva 1000 ord. Om vad jag vill. Vad som helst. Sen ska alla sitta och ge mig konstruktiv kritik på workshopen på måndag om det jag skrivit (vilket är ångest bara det, jag är jättedålig på att ta kritik). Anyway, har sjuk idétorka. Någon som har en idé till mig?

En komplimang antar jag


Dag 18 - Durham!

På lördagen gick jag upp tidigt för att ta en buss kl. 8 från The Student Union till Durham, en stad i norra England. Lagom bakfull, svärande åt mig själv för att jag drack dagen innan.
Vi kom dit vid 11.00 och hade då 6 timmar på oss att upptäcka (den pyttelilla) staden. Eftersom jag inte kände någon och gillar att upptäcka saker i min egen takt drog jag snabbt ifrån alla och gick in till centrumet av staden.
Kollade i affärer, mådde illa på en parkbänk, fotade, shoppade lite, satt och vilade igen, gick åt fel håll, fotade osv. Jag älskar staden, den är jättefin! (vilket tror jag bara bevisar att jag älskar alla brittiska småstäder eftersom jag älskar de jag varit i: Swansea, Sheffield, Durham).
Här ser man Durham Castle till vänster, och Durham Cathedral till höger. Deras turistattraktioner.
 
Durham Castle, som de nu har gjort om till Universitet! Vi var alla väldigt avundsjuka vilka fina lokaler de studerar i!
Käkade lunch på puben "Fighting Cocks", med riktig brittisk pub-mat, kul! (Tog dock inget läskigt, som Yorkshire-pudding eller dylikt)
Hittade bästa affären i stan, en spelbutik :P Bra priser, trevlig personal, sweet!
Spenderade nog mest tid i en liten saluhall med en massa roliga stånd. Köpte dock inget där inne utom ett par Stephen King-böcker
Dagens köp:
Stod och lyssnade närmare 20 minuter på en kvinna som stod och sjöng på gatan med inspelat komp i högtalare. Hon var fantastiskt bra, gav £2.30 för något som borde vara en slutsåld konsert. Jag var tvungen att stanna när jag gick förbi för hon sjöng en av mina favorit-Disney-låtar, som inte är så populär ("Reflection", från Mulan). Typ det bästa med Durham-trippen ^^
Drog såklart till Durham Cathedral, dit horder av människor drar för att se inspelningsplatser till de två första Harry Potter-filmerna. Vacker sak, "the greatest Norman building in England, perhaps even in Europe". Även några fasad-shoots ska finnas, måste se om filmerna!
Tyvärr var The Chapter House (dörren till höger nedan) stängt, McGonagalls kontor, men jag var iaf och kollade på en karaktäristisk korridor + uteplats jag känner igen väl :P
Här är ett par klipp som är inspelade därifrån, iiiiiih
Katedralen i lego:
Efter att ha dragit ut på tiden och gått runt en hel del började jag tröttna. Det var en tipspromenad med isskulpturer genom stan, jag hittade alla och det var lite kul.
Efter att konstaterat att deras Museum and Heritage Center var stängt (eller, jag fick inte upp dörren, jag hoppas att det var stängt) hittade jag första bästa kafé där jag kunde sitta de två sista timmarna innan bussen gick och käka tårta och rita serier. Också trevligt :P
Var en av de första att komma tillbaka till bussen, satte mig längre bak den här gången, och vid ett fönster. Fick genast sällskap av en fransyska som såg att jag hade en Gryffindor-halsduk. Vi pratade hela bussfärden om Harry Potter, musik, Sverige, Frankrike, superhjältar, filmer, böcker, språk, livet, historia osv. Svinkul, yay! Det sjuka är att jag bara tog hennes efternamn, och jag skulle hitta henne på FB när jag kom hem, men jag kan inte, eftersom hennes namn är för vanligt. Doofus. Hoppas att jag stöter på henne på Universitetsområdet nån gång :/
 
Var iaf lagom trött när jag kom hem, det var en trevlig dag! <3

Dag 17 - Fanny, the entrepreneur

Det hände absolut inget nämnvärt på dagen den fredagen, men på kvällen så drog jag till Endcliffe Bar för att käka (eftersom det inte fanns nånting att äta hemma och klockan var 20.00 och jag var jävligt hungrig).
En snubbe som jag kommer ihåg från Orienteringen första veckan kom fram till mig precis när jag kommit in och ba' "Du, vi har ett event där borta, det är gratis mat och en gratis drink för varje "business idea" du kommer på, vill du vara med"?. Eh, ja tack! 
Så jag satte mig där borta och började läsa drinklistan. När det satt sig lite folk (inte mer än 10-12 pers), så kommer snubben och stoppar en mick i min hand och sa att jag skulle börja! "Eeeeh, what now"? Jo, då ska jag stå framför en jury på 3 personer och pitcha min idé på en minut, eller mindre. Hah, jag hade trott att man typ skulle skriva ner dom. Oh well, en gratis drink var på spel, jag gick upp och pitchade den första idén som poppade upp, en gräsmaskin som är som en trehjuling, för barn. (inte alls snodd från SEB:s reklamfilm, vad pratar du om! xD). Sjukt läskigt, jag darrade lite på rösten, men det var absolut inte svårt att prata i en minut. Jag gjorde jävligt bra ifrån mig (men glömde den bästa fördelen med uppfinningen, att den är miljövänlig!). 
Jag hämtade min pint Somersby Cider och blev serverad pizza och pommes frites helt gratis. Så jävla sweet. Man fick vara uppe och pitcha hur många idéer man ville, så efter lite mer självförtroende (läs cider), gick jag upp och föreslog en tracker-grej för att hitta sina nycklar. Man stoppar ett litet klistermärke ("smaller than a 5 pence coin") på sin mobil, sedan kan man aktivera trackern som gör att nycklarna (eller vad man nu tappar bort ofta, plånbok/glasögon/whatevs) ger ifrån sig ljud, något man valt själv, typ sin favoritlåt. Jag nämnde en studie som visade att 95% av människor mellan dessa åldrar har mobilen mindre än en meter ifrån sig 24 timmar om dygnet bla bla. Väldigt profesionellt.
En till pint! Den här gången någon konstig blackberry cider, jättegod. Jag blev mer och mer självsäker (läs full), så jag hade en massa idéer jag ville gå upp och göra (och let's face it, folk hade ganska puckade idéer jämfört med mina, ibland tänkte jag att jag hade en chans att vinna prispengarna på £100). Pratade med dem på bordet bredvid, de hjälpte mig med min engelska (eftersom Nicklas som jag försökte sms:a med inte fattade hur man slog upp ord i en ordbok, haha!)
(jag fick gå över och fråga om samma ord tre gånger btw, för jag glömde bort vad det hette hela tiden :S)
 
Sista idén jag hann pitcha var ett portabelt strykjärn, "The Ironator", som man kan använda direkt på kläderna när man har dem på sig. Jag var sjukt bra, haha. Trivdes väldigt bra där upp :P Det var aldrig mer än 30-35 pers som kollade, men hela lokalen kunde höra en. Sen plötsligt avslutade de tävlingen och juryn rådslog om vem som skulle vinna, och vem som skulle komma tvåa (£25 i pris). Jag satt och försökte dricka upp min tredje pint (I'll tell you, allt blir lite roligare ensam när man är full, jag satt och sjöng med i låtarna och fnittrade resten av kvällen (inklusive när jag var hemma och spelade tv-spel) åt en affisch jag såg över bardisken med bild på en pizza, och texten: "You wanna pizza me?").
Till slut annonserade de vinnarna. Tvåan ("The Genius-price") blev en snubbe som kom på en papperskorg med hjul, som man styr med en fjärrkontroll så att man "inte behöver resa sig när man tittar på fotbollsmatchen när man ska slänga sin ölburk". Han som vann kom på "Tinder for dogs", då en person som ska adoptera en hund får swipa vänster respektive höger och kan således bli ihopmatchad med hundar från adoptionscenter, och ha kontakt med dem, och till slut adoptera hunderna. 
Två av jurymedlemmarna kom fram till mig efteråt och sa att jag var jättebra och borde komma tillbaka med mina idéer nästa gång *stolt*. Det var en jävligt kul afton, så glad att jag råkade snubbla in där, och hey, tre gratis cider och gratis middag är inte fel! Plus att jag träffade lite trevliga människor. Nästa event är i mars nång gång, jag ska fundera ut några bra idéer tills dess och vara lite mer förberedd ;)

Rapport från katterna

Även om jag har det bra här i UK och inte känner hemlängtan så saknar jag mina kissar. Jag får täta rapporter från deras nya matte Agneta att de har det bra, leker och äter och gosar. Här är lite bilder hon skickat mig på dem i deras nya hem:
 
Sötisarna! <3
 
Imorgon åker jag på en dagstripp till Durham, en stad i norra England. I Durham Cathedral spelades flera scener till första och andra Harry Potter-filmen in, I'm so excited!! 
Önskar bara att jag var lite mer van att gå upp kl. 7 på morgonen...

Dag 14 - Happy Fanny

Hittade den här teckningen jag gjorde för drygt en vecka sen, när saker kändes svårt.
Inser hur långt jag kommit sedan dess. Alla bekymmer jag haft verkar lösa sig (utom ett): jag har internet som fungerar, jag verkar kunna läsa kurserna som gör att jag kan plugga vidare till hösten, jag har en laptop som fungerar, jag har köpt ett ritblock så jag kan rita serier, jag har listat ut hur man ska skriva ut och scanna saker, jag har fixat så jag kan spela Xbox, jag har blivit vän med alla i min korridor + ett par till, jag hittar till alla mina föreläsningar, jag har gjort bra ifrån mig med min första läxa osv. Solen skiner och livet känns ganska skönt :)
Idag, efter föreläsningen i Varieties of English, tog jag en tripp ner till min damm jag hittade första dagen. Med mig hade jag gammalt bröd som jag smulade sönder och matade änderna och duvorna. Jag svär, man kommer aldrig se mig så lycklig som när jag matar fåglar (trots att mina händer domnade av kylan) xD
Handla, dra hem och häng lite med Moritz (Österrikare i rum 4), se på film, spela med mina amerikanska kompisar. Inte en dålig vardag (för mig alltså) :)

"Happy" Valentine's Day

Idag hade jag planerat att gå till affären och köpa glass och någon god middag, kanske till och med käka middag på Endcliffe Bar, sitta och äta Ben & Jerry´s hela dagen och kolla på sorgliga filmer där hjälten dör. Istället bestämde sig min kropp för att jag ska få lite trevlig migrän (första sedan jag kom hit), så jag har legat däckad i mitt mörka rum hela dagen. Yay. Har inget att äta, absolut inget godis eller dylikt, för jag skulle ju gå och handla idag. Mår aningen bättre nu, kanske orkar jag pallra mig till köket och göra lite rostat bröd med hallonmarmelad..
 
Finns det några andra känslomässiga vrak där ute, sug på den här (hittad på 9gag såklart):
Also, idag skulle jag göra mina läxor som ska in imorrn. Tack tack.
Mina korridorskompisar är söta iaf <3

Dag 10 - Bio!

Blev inget seminarium idag, så jag låg länge, satte på en film, käkade rester från igår. Såg mer film och spelade. Eftersom det ändå är fredag bestämde jag mig för att klä upp mig och dra in till stan. Fre-sön varje vecka visar de bio i the Auditorium, bara £3. Ikväll visades "The Lobster", en film med Colin Farrell och Rachel Weisz. Hade aldrig hört talas om den tidigare, men why the hell not liksom.
Satt ensam längst fram (väntar på glasögonen som kommer på posten snart), men det var mycket folk i salen. Hann inte äta ute innan, som tänkt, men köpte med mig lite pommes frites från Club One, som ligger bredvid.
Åååh, vilken konstig och jobbig film!
Så, David blir lämnad av sin fru för en man som också är närsynt, och reglerna är att om man inte lever i ett förhållande så blir man sänd till "The Hotel", där man har 45 dagar på sig att hitta en ny partner, annars så blir man förvandlad till ett djur av eget val. Det finns aktiviteter på hotellet för alla singlar, det är god mat och han har sällskap av sin hund (som brukade vara hans bror) Ted.
Alla bildar par runt omkring honom och säger att "det är väl inte så svårt", men tiden rinner sakta ner för honom och han hittar ingen. Låt oss säga att jag kunde relatera väldigt lätt till honom, och själv tycker jag filmen var 80% jobbig, men publiken skrattade vääldigt mycket mer än jag (det är någon slags tragikomik i alltihopa). David ville bli en hummer när han förvandlades, jag vill nog vara en puma, eller en panter.
 
Till IC-byggnaden efteråt, den är öppen dygnet runt alla dagar på året och där finns det även ett kafé, där jag köpte en macka och en juice (måste ju spica till det, fredagkväll och allt).
Sedan handlade jag på Saintsbury's, mitt gamla bredvid hotellet, och drog hem. 

Dag 9 - Sheffield Botanical Garden

Hade bara en föreläsning kl. 12 i Celtic Languages. Lärarinnan fick inte igång projektorn, vilket gjorde det svårt att hänga med i hennes powerpoint-presentation. Om jag får min vilja fram kommer jag dock byta den kursen mot en kultur-kurs, så jag tänker inte lägga ner alltför mycket tid att plugga på den. Eftersom jag inte åt middag igår käkade jag lunch ute, på ett litet kebabställe. Första gången jag drack läsk sedan i julas (det ingick ju!). 
 
Klockan bara var 13.30 på väg hem, så jag tog en tripp till Sheffield Botanical Garden.
Tyvärr gick solen i moln, men annars var det mysigt att ströva omkring i vackra trädgården.
Vet inte hur det är i Sverige, men här ser man mycket krokus och snödroppar
Inomhus hade de en massa växter från hela världen, med beskrivning.
Det var kul, men var lite jobbigt för det påminde om svunna tider från både Fjärilshuset i Hagaparken, och vistelsen till Plantasia i Swansea.
Efter den extra promenaden kunde jag med gått samvete dra till rummet och käka chips, spela, rita, maila osv.
Drog till köket och hängde med tre av korridorskompisarna. Lärde mig ett kortspel från Österrike "Schnapzer" (eller nåt), lagade bbq-kyckling och örtpotatis (japp, käkar kött) och pratade en massa med dom. Kul kul.
In på rummet igen och se på film + spela med kompisar. Osäkert om jag har ett seminarium imorrn eller inte, beror på om jag lyckas byta kurser, hmm. Oh well.

Dag 8 - Första lediga dagen

Jag kan inte i ord beskriva hur skönt det känns med en ledig dag. Har inte haft en enda sedan jag kom hit för en vecka sedan. Jag planerade att inte lämna mitt rum överhuvudtaget, vilket jag inte gjorde heller. Behövde inte gå in till stan eller promenera alls, så. himla. skönt. Jag såg på Netflix och spelade helt enkelt. Hur skönt som helst. Mailade runt för att kolla om det finns några öppningar i kurser som jag behöver (man får byta kurser tre veckor in i terminen). Jag hoppas att det kanske löser sig med mina poäng nu för fortsatta studier, väntar på ett mail.
 
Lagade mat för första gången (utom pizzan jag hade i ugnen, räknas inte). till lunch. Spisen besegrade mig nästan. Eftersom jag aldrig hade frågat mina flat mates hur man gör hade jag gått resten av min tid i Sheffield och bara köpt mat (och ätit ugnspizza).
Som tur är så lyckades jag lista ut hur man gör. Stupid touch-screen spis...
(Eftersom brödrosten inte fungerar får jag steka brödet)
 
Spelade rätt länge, tills spelet disconnectade, då såg jag på film och somnade vid 02.30. (väldigt nöjd att jag inte har föreläsningar kl. 8-9, som alla andra i min korridor)

Dag 7 - Föreläsningar

Vi har problem i vårt kök, eluttagen fungerar inte. De ska komma och kolla på det, men det betyder att spisen och kylen fungerar, men ingenting annat (typ micro och brödrost). Den här morgonen tänkte jag dock vara smart (eftersom jag köpt bröd att rosta) och tag in brödrosten på mitt rum. Fick dock inte igång den där heller. Jag tror att den är trasig, men korridorskompisarna säger att de har fått den att fungera. Oh well. Story of my life.
 
 
Idag var det soligt och härligt ute, helt sjukt hur det påverkar humöret! Jag testade en ny väg till skolan. Jag börjar bli duktig på den jag gått hittills:
Men den här är lite mer direkt på, framförallt slipper jag en jobbig jävla uppförsbacke vid Endcliffe Cres. Problemet är dock att det inte finns några affärer denna väg, om jag till exempel vill handla på vägen hem. Annars var det spännande med nya vyer!
Alla som känner mig det minsta vet att jag går vilse exakt hela tiden. Spelar ingen roll hur bra vägbeskrivning jag får, eller hur liten ytan är. Det som är bra dock i denna stad är att jag kan guida mig själv genom en stor ful grå byggnad som är ett sjukhus. Det ligger i närheten av The Student Union building, och då vet jag hur jag ska gå efter det. En jävla lättnad faktiskt (men med det sagt måste vi komma ihåg att jag ändå spenderar ca 30% av min tid till fots vilse här)
Jag lyckades hitta bra till min föreläsning för kursen Celtic Languages and Literature, an Introduction. Den var i Portobello Centre, som jag ju besökt dagen innan. Vi var bara 5 stycken där, men läraren sa att vi skulle vara 10 egentligen. Pratade med en engelsk snubbe som satt bredvid, han var trevlig. Han trodde att jag var från UK också, han blev jätteförvånad när jag sa att jag var utbytesstudent, yay :D 
Lektionen var intressant, jag gillar läraren. Hon påminde mig lite om mig själv, sån lärare som jag tror att jag kommer vara när jag är 60 år. Mycket jobb med denna kurs, två långa uppsatser och en tenta, men jag älskar språk så det kommer nog gå bra. Lite jobbigt, tycker jag, att ha 3 lektioner utspridda på tre dagar á la 50 minuter långa. Jag hade nästan hellre sett att de satt ihop någon dag..
Lektionen slutade kl. 12.50, gott om tid att lämna in min dator på service, köpa en ny laptop och äta lunch till nästa föreläsning kl. 14.00. Gick först till CICS (Computer nånting nånting Service), de skickade mig vidare till IC-byggnaden (Information nånting). Irra runt där lite, hitta rätt. Hon gav mig en usb-sticka med deras wi-fi, så jag installerade det på nytt och bam! Nu kunde jag logga in på internet på min laptop. Woop! Däremot så kunde hon inte laga min laptop, då var jag tvungen att gå till en PC Workshop. Ner och kolla på min favoritbutik, Cash Converter, efter deras billigaste dator (tänker att den får hålla ett år, sedan köper jag en ny i Sverige. Jag får ändå inte å, ä, ö om jag köper en dator här).
Hittade en liten nätt sak med Windows 7, som jag då kan förvandla till Windows 10. Nöjd. Däremot så hade de ingen bra scanner, bara en rätt dyr men jättestor, utan bläck. Ska kolla om man kan använda scanner på skolan, har en massa serier jag vill scanna in. Kom perfekt i tid till Portobello Centre, stod utanför dörren fem i när man bara dubbelkollar schemat, fast men redan vet platsen. Oops, hade kollat fel. Skulle vara i en helt annan byggnad på andra sidan stan (nej, men typ 10 kvarter bort iaf). Första gången jag klantat mig såpass, har annars varit väldigt duktig och på rätt plats med god marginal. Upp med kartan, se förvirrad ut, bli svettig som en gris, få ont i benen, hitta byggnaden, gå fel, gå in i fel sal (jag skulle till Lecture Theatre 2, jag tänkte att det skulle kunna vara Lecture Theatre B, silly me. De räknade matte på tavlan), gå runt till ingången du var först, inse att det är rätt väg, hitta din sal, sätt dig utan att göra för mycket oväsen. Här var det en riktig föreläsning, ca 70-80 personer lyssnade på en lärarinna med väldigt behaglig Manchester-dialekt. Hon pratade om just dialekter, ämnet är Varieties of English. Kändes bara som en upprepning av min kurs "Sociolingustics", men det är ju intressant, så varför inte.
Efter detta gick jag långa vägen hem, handlade riktigt mat för första gången. Trött, chilla på rummet med Netflix (höh). Orkade inte koppla in min lilla dator förrän på kvällen, tog ett år att installera Windows 10. Tog ännu längre tid att försöka få internet på min Xbox One genom den lilla datorn. Gick inte alls faktiskt. Typ hela poängen varför jag skaffade den, så suck! Gjorde en snygg attrapp med min stora trasiga laptop iaf, Macgyver style, så det gick att spela Gears, yaaay! Använde också ugnen för första gången när jag gjorde en köpt pizza. Satt och åt och lade patiens i köket medan jag väntade, känner mig duktig och social (även om bara två av fem kom in och pratade). Spelade mest hela natten, var askul. Denna dag var en bra dag <3 

Dag 6 - Skitdag

Gick upp vid 11, var sega, kollade på Youtube-videos tills han körde hem vid 13-tiden. Fick halvt skjuts in till stan. Visste att jag hade ett seminarium kl. 16, men på mitt schema stod det ingen sal. Så jag gick till Student Union-byggnaden. Fråga på två ställen (de skickar en vidare hela tiden), det visar sig att jag inte får tillgång till den kursens internet-sida. Sedan ut i regnet för att gå till Jessop Hill-byggnaden och "School of English", där de skrev upp mig på seminariegruppen och gav mig direktioner vart jag skulle. Bara en timme kvar tills lektionen började så jag drog ut i regnet och försökte hitta "Portobello Centre"-byggnaden. Inte det lättaste, trots att jag visste vart den var, och hade (en blöt) karta. Satt utanför sal B59 en halvtimme innan vi startade.

 (Bilden tagen dagen efter, då det inte regnade)

Kursen är "Writing Fiction", och jag tror att den kommer passa mig bra. Istället för att ha uppsatser att lämna in så har vi noveller. Sweet! Läraren var jättetrevlig, Alice heter hon. Vi var bara 6 stycken i klassen, jag var i grupp med Ruth (från sydvästra UK) och Harriet (från Texas, USA) när vi diskuterade. Vi började med "Two facts, one fiction", en övning där man ska skriva två sanningar om sig själv och en påhittad sak. Jag skrev:
I have two cats, named after video game characters
I went to Japan last year and want to move there now
I am studying to be a teacher for Upper Secondary School
De lyckades lista ut vilken av mina som inte var sann. Kul övning! Resten av lektionen brainstormade vi om "character" och "causality" och sedan skapade vi en karaktär med någon annans two facts, one fiction. Jag fick "I play the harp", "I major in Astronomy in Texas" och "I've been to UK for 6 days" och skapade en 28-årig harpspelande snubbe från Austin med en hund som heter Max och bla bla. Också kul.


Även om lektionen gick bra och var kul var det inte världens bästa dag när jag gick hem i mörkret och regnet. Träningsvärk i vaderna, ont i knäna och blåsor på fötterna (det visar hur mycket jag har suttit stilla sedan december) :S Internet slutade fungera på morgonen, och fick fortfarande inte igång det på kvällen. Man blir sjukt låst, så irriterande. Min laptop har gått sönder också, ännu mer irriterande. Måste få den lagad eller köpa en ny (och pengarna från Erasmus-stipendiet tror jag har kommit på en check till min lägenhet i Stockholm). Bara en massa elände. Efter en varm dusch, nerbäddning i sängen och lite filmer så mådde jag dock lite bättre. Gick ut i köket för att göra rostade mackor vid 23, stod då och pratade med norskan som bor i min korridor, och finländaren. Det var trevligt. Var supertrött, som vanligt, men höll mig uppe till 00.30-tiden.

Här är köket (som vi 6 från min korridor delar:)


Dag 5 - Besök från en vän

 Vaknade vid 10, chillade lite innan jag drog till den lilla butiken i Endcliffe, där jag bor. Den var ganska liten, och urplockad eftersom det var söndag. Alla mackor och limpor hade bäst-före-datum samma dag. Inte lockande, men köpte en macka jag åt till lunch iaf.
Drog tillbaka till rummet och fixade min garderob, plockade upp vartenda klädesplagg och lade i lådor/hängde upp/lade in i fack. Spelade lite, såg på "Making a Murderer". Vid 17-tiden drog jag ut och mötte en vän som kom på besök, från mitten av landet och som jag träffat genom Xbox. Vi kollade in mitt rum och lämnade hans väska, sedan drog vi till "Endcliffe Bar" och drack en pint Somersby cider och käkade burgare med pommes. Gott! Promenad till stan för att köpa lite snacks och dricka, tillbaka till rummet och spelade Gears. Bra dag!! 

Dag 4 - Mitt studentrum!

Check-out dag från hotellet. Var uppe av mig sjäv vid 8, spelade lite Xbox innan jag drog och käkade frukost kl. 10. Tog en runda på gatorna i närheten innan jag packade väskorna och lämnade in min nyckel kl. 12.45. Det var drygt en timme tills jag skulle hämta ut min nyckel till studentrummet, men jag tänkte ta en taxi dit iaf. När jag släpar omkring väskorna och försöker vinka efter en taxi (eftersom jag av någon anledning inte kunde ringa taxibolaget från min mobil) möter jag Beatrice, som också ska bo i Endcliffe och plugga i Sheffield. Hon studerar juridik i Lund. Kul! Vi verkar vara de enda svenskarna iaf. Till slut halar vi in en taxi och åker till "The Edge", där all informationsdisken för studieboenden finns.
Mitt rum var färdigt, så jag kunde ta min nyckel och dra till min byggnad. Hittade direkt, vilket alla som känner mig det minsta kan hålla med om är något av ett mirakel. Lämnade feta väskan där nere och gick de fyra trapporna (halvtrappor really) för att kolla på rummet, innan jag gick ner och hämtade den. En tjej i byggnaden erbjöd sig att hjälpa till, trevliga människor! (jag hickade till av förvåning dock och nekade)
Rummet är litet och mysigt, hårda regler, måste hålla väldigt rent. Kontroller kommer en gång i månaden. 
Fin utsikt, även om det småregnade och var grått..
Jag ville in till centrum och köpa en tv-skärm innan affärerna stänger. Här är min byggnad, på avstånd iaf.
Det tog ca 25 minuter till min universitetsbyggnad, jag tänker att jag går till en början och sen när det blir tråkigt köper jag ett busskort. Det småduggade hela tiden, hittade en livsmedelsbutik och köpte toapapper och lite smågrejer. Letade egentligen efter ett ställe där man kunde köpa handdukar (fick inte plats i väskan). Gick och gick och gick. Det började regna mer, och blåsa. Jag frågade tre personer vart Debenham's låg, som jag visste skulle ha handdukar. De sa åt olika håll (och jag är ganska säker på att jag passerade stället precis). Gick ännu mer, försökte hitta tågstationen, bara för att knyta ihop staden lite, lyckades inte. Till slut hittar jag varuhuset John Lewis. Lyckan! De hade både hem-avdelning och elektronik. Åhléns, kan man säga. Fick köpa mina handdukar, och en kudde och en tv. 
Gick med tv:n under armen i regnstormen och försökte fortfarande hitta tågstationen (där fanns det taxibilar), men när kartongen började bli mjuk så gav jag upp och vinkade in en taxi från gatan. Vill inte att nya 24"-tv:n ska gå sönder innan jag ens hunnit hem... Lagom genomblöt och trött efter att ha varit ute 3½ timme. Hem och duscha, bädda rent, sätta upp tv och Xbox One. Ha en lugn hemmakväll, mys!
Ser på "Making a murderer" på Netflix, det håller mig uppe sent, så somnade nästan kl. 1 (rekord!)

Dag 3 - Registrering

Vaknade ett par timmar innan alarmet, men gick upp först en halvtimme innan den skulle ringa. Ner till frukosten, fattade den här gången vad jag skulle beställa (efter att ha sett hur andra gjort dagen innan). Plöstligt får jag en ljuvlig tallrik med alla möjliga vegetariska godsaker, plus toast. Sitter och läser min bok och käkar.

Mysigt. Kan lämna hotellet 5 minuter innan föreläsningen börjar och komma i tid. Lyx. Kommer sakna att bo så nära när jag flyttar till Endcliffe på lördag (20-25 minuters promenad till Universitetet). Måste bestämma mig om jag ska gå eller köpa dyrt busskort... Kl. 10 var det alltså "Introduction to Registry Services and Module Enrolment", info om hur jag ska registrera mig. Hade redan fått en tid tilldelad, baserat på första bokstaven på efternamnet. Jag var i sista gruppen, 12.40. Nästan två timmars väntetid innan det är min tid. Jag drog till en pantbank/elektronikbutik precis bredvid mitt hotell och köpte 10 filmer för 5 pund, sedan satt jag på hotellrummet och hängde tills det var min tur att registrera mig. Motstod frestelsen att lägga mig och vila (även om den var väldigt stark, wtf!).

Kö in till "The Foundry", där alla departement hade sina bord för registrering. Hittade "School of English" snabbt, de var direkt när man kom in. Sjukt tråkiga nyheter väntade dock, alla kurser var fulla, inklusive tre stycken jag redan var anmäld till. Var tvungen att välja kurser värda rätt antal poäng, men som inte passar mitt program att bli lärare! Sjukt störigt. Vet inte vad detta betyder än, ska höra av mig till min studievägledare på SU och se om jag får gå med mina klasskamrater i höst, men jag kommer antagligen behöva läsa längre nu, på grund av detta. Jag åkte och studerade utomlands för att jag kunde göra det som en del av min utbildning, inte för att ta en termin extra.

Efter att det engelska departementet skrivit in mig på de enda kurserna de hade kvar fick jag ställa mig i en sjukt lång kö för vidare registrering. De hade 5 datorer (+ personal) och det var typ 50 i kö framför mig. Tog runt 4-5 minuter per person. Fick minst sagt ont i benen och ryggen av att stå där. Nu är jag iaf registrerad vid University of Sheffield, och har fått mitt studentkort.

Jag kommer att läsa:
Varieties of English
Celtic languages - an introduction
Writing fiction
(varav egentligen bara Writing Fiction är godkänd av SU, men eftersom det är två (för lätta) linguistic-kurser, så hoppas jag att de kan räknas som en godkänd linguistic-kurs. Då återstår bara att jag läser en kultur-kurs på SU sen, värd 10 hp.). Hem till hotellrummet och deppa. Eller, not really, för jag kopplade in min Xbox One i hotellrummets lilla tv. Great success.

Spelade Judgment (offline såklart) och såg på två av mina nya filmer. Ut och köpa en macka till middag, repeat. Var supertrött heela kvällen, men lyckades hålla mig vaken till midnatt.


Dag 2 - Orientation

Vaknade före väckarklockan, som vanligt, men låg och drog mig. Gjorde mig iordning, gick ner i baren för att käka frukost (ingår i bokningen).

Blir förvirrad över vad man får beställa och det slutar med att jag bara tar toast (med sylt) och juice. Gott iaf.
 

 Första grejen på agendan var en "Welcome to the University", kl. 09.15. Eftersom byggnaden ligger precis bredvid min byggnad gick det snabbt att hitta (men ja, frågade i receptionen vart the auditorium var, istället för att irra omkring själv ett tag).

Satte mig längst fram (annars kan jag inte se skärmen, bra att glasögonen kommer snart!). Mark, och sedan Olivia, hälsade alla välkomna och gav lite instruktioner, sessionen övergick i "University Support Services", där de förklarade de olika institutionerna för oss. Jag fick ett välkomstpaket med en måltidsbiljett, vristband, schema för orienteringen och en klisterlapp att skriva namn och land på.

Efter dessa föreläsningar drog vi i samlad trupp till "Bar One" (tydligen ett ställe där man kommer hänga. Billig dricka, karaoke på torsdagar, event varje vecka osv.) Kl. 10.15-11.15 var det "Speed Chatting and Ice Breakers". Bilda grupper på 10 personer, ställ er 5 stycken på två rader mitt emot varandra, sedan var det som speed-dating, prata i 1 minut, sedan byter man. Lite rörigt, ibland tog det 5 minuter innan de sa byt (då hinner man faktiskt få slut på saker att säga), ibland kändes det som några sekunder bara. Pratade med lite roliga människor iaf, folk har verkligen kommit från hela världen för att läsa alla möjliga ämnen, kul. Efter detta delade vi in oss i stora grupper, kanske 50 personer per grupp (vi är runt 150-200 Study Abroad/Erasmus studenter) och gjorde en övning där någon stod på en stol och sa saker som "Alla som är från Europa", "Alla som gillar att åka skidor" osv, och så skulle man huka sig om det hen sa stämde (och var man redan nere på huk skulle man ställa sig upp). Man fick ont i knäna efter ett tag, och de stackars ledarna var inte så väl förberedda, de hördes dåligt och kom inte på nånting att säga (och attackerade stackars utbytesstudenter att göra det i deras ställe). Jag borde väl ha hoppat in, men jag hade redan tre bra vänner som jag pratade med, två fransyskor och en österrikare.

 

Mindre grupper igen, ställa oss i ring (med ett biljardbord i mitten) och göra charader. Ledaren plockade fram mig och bad mig vara "ett träd". Inte så lätt. Jag föreslog att det var bättre med verb eller adjektiv, så vi gick runt och gjorde det ett tag. Inte så lyckat, folk var såklart blyga och ledaren kom inte på några ord. Sedan, i ring, sa man igen saker som "Alla som gillar jordgubbar", och så skulle alla som gjorde det byta plats med varandra. Igen, folk kom inte på nånting, lite dumt. Men kul ändå. Kl. 11.15 var det "Campus tours", jag hade blivit tilldelad grupp 5 genom mitt orienteringspack, så jag och alla andra med grupp 5 följde efter en ledare (Dave?) genom stan för att kolla på en massa universitetesbyggnader. Jag hade redan tagit touren dagen innan, så jag lärde mig inte så mycket, men det var nyttigt ändå. Fick lite insider-information. Gick och pratade hela turen med min nya vän Mathias, från Finland. Vi diskuterade deras skolsystem (de är ju ansedda att ha den bästa skolan i världen), intressant! Och trevlig snubbe. Efter turen var det lunch. Jag drog till min Saintsbury's och köpte en macka, som jag åt på rummet och chillade, såg film, ritade. Tog en tupplur igen (jag sover otroligt mycket här, är trött mest hela tiden, fattar inte varför!). Känner mig duktig som drog mig ut till en "Welcome reception" kl. 19. "A formal - but fun! - welcome to the University. This free event will include dinner and a ceilidh (traditional Gaelic dancing - no experience needed!)". Yup, det var gratis middag som avgjorde.

Kommer dit då hälften redan satt sig. Känner gamla matsals-ångesten kicka in när jag ska sätta mig, men det gick bra, hittade Mathias vid ett bord. Lärde då känna en tjeckiska, en finska, en australiensiska och en tysk (svårt med namn dock!), vi satt och pratade och hade trevligt. Det bjöds på antingen fish and chips, eller vegetarisk pizza. Tyvärr satt vi så länge innan vi gick och hämtade mat att fisken tog slut. Så det blev pizza och pommes frites. Svingott, jag var inte ledsen.

När det var dags för att dansa satte vi alla stolar och bord mot kanterna av salen, och Mathias och tysken gick för att dricka öl istället. Jag stannade modigt. Det var live musik till, stackars musiker, vi var inte så bra alltså. För mig var det lätt, vi har gjort typ samma sak hundra gånger i Sverige (eller, Kyrkskolan). Ställ er mitt emot varandra, ta fyra steg fram, fyra steg bak, sväng runt varandra, gör bågar med armarna, låt folk gå under, långdans i stor ring med allihopa, armkrok, gå in, gå ut, snurra runt varandra. Basic.

Men många tyckte att det var väldigt svårt. Framförallt så var det svettigt, och långt! I pauserna sprang alla till vattenkannorna och viftade bort svetten like crazy. Det var kul iaf, man skrattade mycket. Jag dansade mest med partnern Matthew, från Hongkong (som jag även talade med på "speed-datingen" tidigare på dagen). Fort hem och duscha när vi var klara, i säng, såg en rysare på datorn (hur jag nu lyckats ladda ner den. Jag visste inte vad det var). Somnade vid 23.30. It's been a good day.


Dag 1 - Resan dit

Resdagen gick superbra, inga problem att gå upp efter 2½ timmars sömn kl. 04.15. Tre tunga väskor är såklart jobbigt att släpa runt, men det gick bra att ta Flygbussen från Fridhemsplan kl. 05.15. Terminal 5, checka in i automat, till och med bagaget checkar man in själv nuförtiden!
Var först vid min gate, åt min lilla ostfralla och läste bok i en timme, sedan ombordstigning. En hel rad för mig själv, lyx! Vi ankom lite tidigare än planerat, vädret var bra, flygningen gick bra. Jag sov ett par stunder i omgångar (det brukar jag aldrig kunna göra). 
 
Efter att vi landat och jag hämtat väskan från rullbandet hade jag väldigt gott om tid, så jag käkade lunch på ett kafé där, och satt och läste en timme.
Tågresan gick också bra, och snabbt. Drygt en timme senare var jag framme i Sheffield.
Istället för att släpa omkring mina tunga väskor så tog jag en taxi från stationen till hotellet, The Harley. Jätteflummigt litet ställe, trevliga människor som driver det. Massor med trappor utan hiss, suck!
Jag var två timmar tidig, check-in var först kl. 14, så jag lämnade två av väskorna i receptionen och drog ut på en liten sightseeing-tripp. Det var soligt och härligt väder, så jag stod och käkade glass i solen.
Universitetsbyggnader ligger utspridda över hela stan, men väldigt många precis bredvid mitt hotell, så jag fick en ganska bra koll på både skolan och staden. Hittade en park med en damm. Iaf nånting jag kommer göra i Sheffield, mata änder! :)
När jag väl checkat in kollade jag rummet och tog en tupplur. Jag har bästa utikten! (kolla bilden på hotellet, den röda cirkeln)
Det ligger en liten Saintsbury's (livsmedelsaffär) precis mitt emot hotellet. Där jag var fyra gånger. (Första gången för att kolla utbudet, andra gången för att köpa middag plus lite nödvändiga saker, tredje gången för att jag glömde plånboken andra gången, och fjärde gången för att jag glömde köpa schampo + balsam andra och tredje gången.). 
 
Åt min köpta macka till middag, uppe på rummet, och såg på film i sängen. Mysigt. (jag kan inte förlåta mig själv dock som bara har 4 filmer på datorn, jag har alltid supermånga!). Dusch, chips och mys i sängen, sedan somnade jag kl. 23. Bra dag!
 

Observationer so far:
¤ Det är ganska mycket trafik och oväsen utanför mitt hotell, som ligger väldigt centralt.

¤ Jag har hittills hört sirener (ambulans eller polis) 7 gånger! Mer än jag hör i Stockholm på en månad. 

¤ Det finns väldigt mycket matställen i Sheffield

¤ Det är svårt, till och med för folk som är vana vid vänstertrafik, att korsa vägen! Det är inte så många övergångsställen

¤ Det finns inte så många parkbänkar att sitta på.


Sista dagen i Sverige!

I söndags åkte vi och lämnade katterna hos nya ägare, som har en femma med balkong, i Solna. Jag stannade och fikade i över en timme, de är verkligen kattmänniskor och det känns jättebra att Daisy och Falcon kommer bo hos dem! Det var sorgligt att säga hejdå såklart, katterna är dem jag kommer sakna allra mest när jag är borta!
Efter att ha tokstädat och skurat hela lägenheten, och packat motsvarande 4 flyttlådor så nya hyresgästen får lite plats för sina grejer, så flyttade jag till föräldrarna på Fridhemsplan igår, måndag. Träffade klasskompisarna Georgos och Linda på dagen och fick en släkt-going-away-middag på kvällen med trerätters. Mys! (inte så mys att bära omkring 5 tunga väskor/påsar över hela stan, (tränings)värk idag..!)
Nu, sista dagen i Sverige, ser jag över packningen, gör ärenden (ja, jag kommer bära lila glasögon om två veckor. Hela tiden.), äter tårta, spelar 360 (som inte kommer med, det blir One) och hänger med päronen. 04.14 står väckarklockan på imorrn bitti, då börjar äventyret, weeeeeeeeeeeeeeeeeee!