Min pappa.

I torsdags fyllde min pappa 80 år.
Åh, jag hade en massa planer på vad jag ville göra till denna dag. 2009 började jag skriva en bok om hans liv, som jag tänkte publicera själv genom något förlag, och bara trycka 10 kopior, en present till de närmaste (och honom), med gamla scannade foton, och illustrationer av mig. Han har varit med om så mycket liksom, och han föddes 1939, så han har massor med historier som man inte nästan kan relatera till idag. Som när han berättar att när han var liten, under andra världskriget (!) så råkade han klippa sönder familjen ransonhäfte (ni vet, man fick kuponger för livsmedel så att man kunde leva), och farmor Rut blev såklart väldigt arg. Eller hur konstigt det var när apelsiner kom, eller hur det var innan man fick frys i varje hem. Han blev skickad till den lilla frysbox de hyrde, som man idag hyr ett bankfack, flera kvarter bort. Det fanns inte mycket färdig frysmat på den tiden, men fiskgratäng fanns. Eller när han gick på sin mammas simskola, han och hundra andra åttaåringar utspridda på stranden och torrsimmar tillsammans efter hennes anvisningar, och när hon skulle visa dem hur man kastar macka råkar hon kasta för tidigt och träffar pappa rakt i huvudet. Eller alla spännande pianospelningar han haft över hela världen, som på en fransk flygbas under 50-talet, eller med en trumbonist som alltid hade en katt på axeln när han spelade.
Jag hade kommit ganska långt på min bok, jag tog med mig flera kapitel, inklusive förordet, till min "Creative Writing"-kurs i Sheffield och fick massa bra feedback från mina klasskompisar och läraren (publicerad författare). Tyvärr så hade jag ingen backup på boken och den försvann med min stulna laptop 2016. Det var jobbigt. (Jag hade även en annan bok (nästan färdig), med en massa ritade serier.) Tro mig, jag har lärt mig att ha backups på mina grejer, så det är ju bra.
För ett par månader sedan började jag med projektet att jag skulle rita en serie med en bildruta för varje viktig händelse i hans liv. Typ "1939. Föds.", "1958: Flyttar från Sundsvall till Stockholm", "1979: träffar Camilla" (min mamma), osv, och så sätta upp det i en stor fräsig ram. Men med allt jobb och nationella prov och praktik och graphic design-jobb så blev inte den heller klar. Sånghäftet, talet med rim, inte heller klara. Blommor och "historisk matupplevelse", blev det. Till världens bästa pappa och en av de mest intressanta människor jag hört talas om. Det är inte lätt att vara en kreativ  perfektionist med OCD... Men, oh well, det var en jättetrevlig middag iaf, i torsdags. Och JAG spelade Happy Birthday för första gången, hah!
Fint dukat, först gin och tonics (pappas favoritdrink) i tv-rummet, i nya soffan!
Sedan Felicia och JPs fina buffébord med massa delikatesser, husmanskost, många av dem från Norrland.
 
Till efterrätt pappas favorit: crème brûlée.
Inga nubbar för mig, utan hem tidigt för att gå upp tidigt nästa dag. Det var längesedan jag uppskattade helger så här mycket, haha. Kvällen var iaf mycket lyckad!
(Han har ändå varit i en del serier genom åren ^^)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback